Truckkort

TA DITT FÖRETAG TILL NYA HÖJDER! BOKSTAVLIGEN...

Truckkort A – B – D: En översikt 

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift om användning av truckar, AFS 2006:5, är det nödvändigt att den som kör truckar besitter dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Detta krav syftar till att minska risken för belastningsskador och olyckor inom arbetsmiljön. 

För att uppfylla dessa krav och förbereda framtida truckförare erbjuder vi omfattande utbildningar för truckkort A, B och D. Våra utbildningsprogram följer riktlinjerna och kraven i Truckläroplanen, även känd som TLP10, som definierar de nödvändiga färdigheterna och kunskaperna som krävs för att erhålla ett truckkort. 

Utbildningens längd varierar och tar vanligtvis mellan en till fem dagar, beroende på faktorer som gruppstorlek och individens tidigare erfarenheter. Under dessa utbildningar får du en gedigen förståelse för både teoretiska och praktiska aspekter av truckkörning, inklusive säkerhetsföreskrifter och lagar som reglerar verksamheten. 

Efter att du framgångsrikt har genomfört truckförarutbildning A, B eller D och fått godkänt resultat, tilldelas du ett truckkort. Varje truckkort ger dig behörighet att köra specifika truckmodeller, och det är viktigt att notera att du endast får köra de maskiner som anges på ditt tillstånd. Om du planerar att arbeta med en annan typ av truck, krävs ett specifikt förarintyg för den maskinen. Arbetsgivaren har ansvaret att säkerställa att deras medarbetare som använder truckar i sitt arbete har rätt kompetens. 

Här är en översikt av vilka truckmodeller du får köra med varje truckkort: 

Truckkort A: 

  • A1 Låglyftande plocktruck 
  • A2 Ledstaplare 
  • A3 Låglyftande åktruck 
  • A4 Låglyftare 

Truckkort B: 

  • B1 Motvikstruck 
  • B2 Höglyftande åkstaplare 
  • B3 Skjutstativtruck 
  • B4 Höglyftande plocktruck 

Truckkort D: 

  • D1 Drag-/flaktruck 

Notera: Det sista truckkortet, D, är speciellt anpassat för dem som ska köra truckar med släp och är vanliga vid flygplatser, större logistikterminaler och hamnar. Det är mer komplicerat att köra truckar med släp och kräver extra träning och kompetens. 

Truckkorten öppnar upp spännande karriärmöjligheter inom truckkörning. Våra utbildningar är utformade för att ge dig den nödvändiga kunskapen och kompetensen för att vara en säker och skicklig truckförare.

Välkommen att ta ditt
truckkort hos oss!

Ta ditt truckkort idag

Boka din utbildning för att ta truckkort

1. Välj PLATS där du vill utbildas
2. Välj UTBILDNING 
3. Välj DATUM & TID
4. Fyll i DINA UPPGIFTER

Rulla till toppen