Truckkort D

Truckkort D 

Truckkort D är en kvalifikation som möjliggör för förare att få köra drag, flak och terminaltruckar. Detta körkort, som krävs för släpa laster bakom trucken, är ett vanligt förekommande på olika flygplatser, lastbilsterminaler och hamnar runt om i världen.  

Utbildning och krav 

För att erhålla truckkort D krävs genomgång av en formell utbildning som täcker de specifika färdigheter och kunskaper som krävs för att köra dessa truckar med släp på ett säkert och effektivt sätt. Utbildningen inkluderar vanligtvis teoretiska och praktiska moment som testar förarens förmåga att navigera och hantera fordonet under olika scenarier och omständigheter.  

Truckkategorier 

Truckkort D gäller för framförandet av drag- och flaktruckar, samt terminaldragtruck. 

Boka din truckutbildning idag!

Säkerhet och krav 

Enligt arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2006:5 så uttrycks att en truck får användas bara av den som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att använda den säkert. Den här föreskriften är applicerbar även på D-truckkort, och körkortstagaren måste uppvisa stark kunskap, då det är mycket svårt att framföra truckar med släp på ett säkert sätt.  

Truckkort D1: Inkluderar framförandet av dragtruckar och flaktruckar. Dessa truckar är vanligt förekommande på flygplatser i samband med bagagehantering m.m.  

Truckkort D2: Inkluderar framförandet av terminaltruckar, också känt som tugmaster eller terminaltraktor. Dessa truckar stöter man frekvent på vid hamnar och större lastbilsterminaler. 

Vill du veta mer om våra truckutbildningar, och hur du kan få behörighet till truckkort?

Kontakta oss idag för att få mer information om hur vi kan anpassa och skräddarsy en lösning för ditt unika truckkortsbehov 

Boka din utbildning för att ta truckkort

1. Välj PLATS där du vill utbildas
2. Välj UTBILDNING 
3. Välj DATUM & TID
4. Fyll i DINA UPPGIFTER

Rulla till toppen